Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Horacios Arroyo_Ibira_Ocay Arthrosolen Astarte_(banda) Aristida_elatior Horacio_Serpa Monasterio_de_San_Prudencio_de_Monte_Laturce_(Clavijo) Historia_de_Osetia_del_Sur Aparato_de_vía Monumento_a_Angel_Melgar Hormuz Araucaria_brasiliana Henegouwen Hadaka-jime Griffithsochloa_multifida Antioco_XI_Epífanes Avanza Ara_ambiguus_ambiguus Ministerio_de_Relaciones_Exteriores_(Uruguay) Ashes_and_snow Hura_crepitans_var._ovata Andres_Ibarburu Hapalomys_longicaudatus Haworthia_attenuata_var._radula Multimedio Hyla_vogli Horario_Universal Hixam_III Aster_scopulorum Andrei_Karyaka Hildegard_Ranczak Mundo_greco-romano Gurmesindo_de_Azcarate Mohrenschildt Association_Sportive_de_Saint-Etienne_Loire Asahikawa Hemiramphus_saltator Arescus_zonatus Montanchez Asterix_y_Obélix Antítesis Hiamitis Homogénea Assidora Hotel_de_Ville_(Metro_de_París) Homología(biología) Heudicourt_sous_les_Côtes Habla_el_corazon Miroslav_Đukić Guerra_italiana_de_1499–1501 Autocaravanismo Henry_Roughton_Hogg Ankarapithecus Monasterio_de_Saint_Genis_des-Fontaines Huellas_de_acahualinca

html map