Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Bjarne_stroustrup Boggino Bob_Forrest Bharadvash Chapmanville_(Virginia_Occidental) Binghamia Bahr_salamat Campeonato_Mundial_de_Biatlón_de_1985 Catálogo_de_Sinfonías_de_Haydn Bahía_de_belfalas Cementerio_de_San_Antonio_Abad Bernal_de_bonaval Blenod-lès-Pont-a-Mousson Catálisis Carnaval_de_Bahia Bosque_de_Drúadan Callosa_d'en_Sarrià_/_Callosa_de_Ensarriá Biblisheim Ceroctis_matetsiensis Chacao C._B._A. Bambusa_nigropunctata Castanedo_(Cantabria) Brachyteles_hypoxanthus Bolbena Aśvina_Kumaras Campeonato_de_Espana_de_Ciclismo_en_Ruta_2003 Bontang_F.C. Ballesta Black_sabbath_vol_4 Bárbara_Singer Bosistoa Canton_de_Oloron-Sainte-Marie-Ouest Castillo_de_mascaraque Canfín Canton_de_Chateauroux_Sud Batalla_de_Rimini Carajos_de_moro Bistriţa_Năsăud Bajo_alemán Carmen_Machi Bengal_Subah Bir_Lehlu Barrio_Miraflores_(Lima) Barrio_de_El_Alamin Barbara_Ann_Cochran CLN Capitán_Prat_(FFG_11) Boujan-sur-Libron Buprestis_latifolia Canton_de_Tarbes_2 Celula_meristematica Cair_Andros C_S_U Black_Tiger_II

html map