Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Velascálvaro Comite_Internacional_de_Bacteriologia_Sistemática Vinos_de_frutas Zúbov Yuba Yorkshire_del_oeste Aegilops_calida Akira Comite_de_empresa Vauban_(Saona_y_Loira) A_beatiful_mind Vozrozhdéniye_(Kavkázskaya,_Krasnodar) WWE_Friday_Night_SmackDown Warren_(Illinois) Wilhem_Frolich_de_Soleura Venus_del_perrito Valle_del_Belice Clasico_Huracan_-_San_Lorenzo Akira_Sasaki Yaho'ajaz,_hijo_de_Yahú Wacissa Vincenzo_da_Filicaja Classic_Albums_Metallica_Metallica Yumi_Adachi Comision_Conservadora Acuerdos_de_Oslo Wii_Fit_U Wikipedia_en_ávaro Ville-sous-Anjou Club_Atletico_Chacarita_Juniors Columba_Domínguez_Adalid Volta_de_Gravatai_2010 Chimisay_(Tranvia_de_Tenerife) Contr._Jard._Bot._Rio_de_Janeiro Aest Valdealbín Yilmaz_Tumtürk Vendeuil-Caply Al_Ahly_(Tripoli) Wah_Wah_Watson Vida_de_Pío_Baroja Contendiente_Nº1 Zosterops_albogularis Xenophrys_aceras Wallace_(Idaho) Albert_Göring Zangastra_nitidicollis Wellington_Museum AWD_Dome Condado_de_Sonoma_(California) Aeropuerto_Internacional_de_Đà_Nẵng Air_Atlantis Versión_crítica Yacimiento_de_Los_Saladares Concierto_para_piano_n_1_(Rajmaninov)

html map