Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Kushe Joaquin_Garcia_Icazbalceta Jacques_Roettiers Kalaallit_Nunaata_Radio Juan_José_Muñoz Kaspar_maria_von_sternberg Johann_Joachim_Kandler Isla_Brown_(Washington) Joaquim_Brugue Lamberto_Dini José_Nicolas_Morinigo Liorna Juana_de_Kent Javier_Prado_(Metro_de_Lima) Jamaica_179th_Street_(IND_Queens_Boulevard_Line) La_Voz_de_Galicia Juan_Antonio_Melón_González Libera! Kinich_Ahau Las_orillas_del_Oise Libra_Falkland Jorge_W_Abalos Lebanon_(Maine) Isopedhispa_cocotis Juana_Garcia_Gonzalez Latencia_CAS Labrum_glenoideo_(escápula) Jose_Navarro_Aramburu Instrumento_de_pequeña_percusión Lagunillas_(San_Luis_Potosi) La_batalla_de_Cascina LDRI Instituto_Nacional_Superior_de_Ceramica Lectura_automática_del_medidor Jardín_Botanico_Alpino_"Esperia" Juan_Maria_Medina_Ayllon José_Luis_Manzano_(actor) Juan_Camelino Justin_Bonhiver Kutaraja Jean-Pierre_Ponnelle Libor_Pesek Kisshōmaru_Ueshiba La_Dehesa_(Soneja) Italoestadounidenses La_rival_de_lisa José_Amando_Pérez Jürgen_Untermann LAV_Madrid_Segovia-Valladolid Limantriidos Jose_Luis_Garcia_Traid Karla_Diaz_Leal_Arreguin Jiuquan_Satellite_Launch_Center James_Canon L.A.V._Madrid_Segovia_Valladolid

html map