Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Ley_de_Prensa_de_1966 Lago_Corrib La_ciudad_perdida Jose_Cardenas_Uriarte Kutche KIF_Kolding Jack_Lawrence Islamic_Republic_of_Iran_Football_Federation Instituto_Interamericano_del_Nino La_Neuville-Chant-d'Oisel Islas_del_egeo Ley_de_educacion_de_Andalucia Larry_Costello Juan_"Papelito"_Cáceres J.J.Roemer John_Phillip Le_Mont-Saint-Michel Lista_de_Virreyes_de_la_Nueva_Espana Jesús_Paz_Galarraga Jose_Lujan_Pérez Kadagua José_María_Rodríguez_Vaquero Las_conquistas_de_Norman La_gaceta_independiente Jose_María_Belauste Liga_Nacional_de_Futbol_de_Puerto_Rico La_dama_de_Alejandría Judgement_(album_de_Anathema) Kahneman Jason_Maxiell Laṅka Juan_Berzin Liga_de_Béisbol_Profesional_de_la_Republica_Dominicana KT_Tunstall's_Acoustic_Extravaganza La_región_más_transparente Kathopanisad Ipomoea_indica Lenguas_niger_congo L'Alfas_del_Pi_Alfaz_del_Pi Iris_Yamashita Kalabāgh La_fábula_de_Minerva_y_Aracne Limodorum_violaceum Jose_Luis_Ayala Jacques_Joset Isadora_gonzalez Kirin_(Gvozd) Linea_70 Into_Glory_Ride Laurisilva_canaria John_Rayleigh Kazuhito_Yamashita Jenny_Cavallo Isla_Larga John_Lucas_III

html map