Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Linea_36_(EMT_Madrid) Lee_Anderson LLVM Juss Juan_Manuel_de_Rosas_(Subte_de_Buenos_Aires) Kurt_Vonnegut_Jr. Leucopogon Kalafatović Julian_Rumelin Jose_y_la_mujer_de_Putifar Lago_athabasca Languidic La_Ronde Jose_Garcia_Hidalgo Joyride_(canción) La_Hoguera Leigh_Nash Lana_del_Rey LEIG Jamon_de_Virginia Kart_racing Lenguas_miao Jocelyn_Jones Liga_alemana_de_futbol Jitra Kalophrynus_intermedius Lie_To_Me_(serie) Literatura_friulana Instituto_de_derecho_internacional Klosters-Serneus José_Calvo Lionel_Simmons Juan_Beaufort,_primer_conde_de_Somerset Instituto_Geográfico_Nacional Judo_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Montreal_1976 Leptoclinium_fruticosum Kyushu_Hikoki José_Angel_Calle_Gragera José_Rafael_Gabaldón J.D.Prescott La_captura_de_Cristo Japones_(desambiguacion) Lev_Trotskij José_Maria_de_la_Riva Juan_y_Pablo_de_Roma Jose_Claudio_Aranzadi_Martínez Isidoro_de_Antillon_y_Marzo Jose_Correa,_Jr._Gomes Isla_de_astove La_Vid_de_Bureba_(Burgos) Juan_Rana_(Cosme_Pérez) Kuñjara Kasper_Hvdit La_cuarta Kathleen_Key

html map