Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Champagne-sur-Loue Biville-sur-Mer Blenod_lès-Toul Bola_de_lavado Beneficio_fiscal Benabar Búsqueda_(semanario) Brasil_en_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_de_1990 Beders Beta_bengalensis Bamboo_blade Bonningues_les-Calais Band_on_the_Run Carriles Campeonato_de_Perú_de_waterpolo_masculino Castillo_de_fuencubierta Casa_de_las_Rocas Berezo_fino Cantón_de_Savenay Bebe_mágico Bulbul_pechipardo Bellou_en_houlme Candilillos_sin_torcida Bobby_Lashley Campanula_lusitanica Berg_(Francia) Broots Castillo-palacio_de_Escalona Carpiodes_cyprinus Chants_de_l'Eglise_de_Rome:_Vepres_du_jour_de_Paques Cervecería_de_Caracas Carmen_Giannattasio Biscutella_frutescens_var._papillosa Bilkisu_Funtuwa Basitropini Calamagrostis Cachetazo_al_vicio Campo_Verde_(Tía_Juana) Chamaemeles_coriacea Carlos_Flores_Dueñas Centro_de_Enseñanza_Técnica_Industrial_CETI Balaur Basilica_catedral_marie_reine_du-monde B't_X Casuarináceas Carretera_Argel-Lagos Catedral_de_San_Bavon Cancoillotte Baigneux_les_juifs Calle_72_(línea_de_la_Séptima_Avenida–Broadway) Cayo_Bahía_Honda CUSL4 Casa_de_Rocamora Caligellidae Catálogo_de_obras_de_Dvorák

html map