Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Musophagiformes PR:IS Palmillas_(municipio) Nueva_Zelanda_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Atenas_2004 PirateBox Ophrys_herae_ssp_janrenzii Olga_Ramos Port-Mort Nathan_Delfouneso Palacio_de_Benicarlo PR:BIO Orbivestus Plaza_Echaurren Organizar Películas_de_2005 Obert_(Nebraska) Origanum_stoloniferum Piano_electrico_Wurlitzer Peso_(desambiguacion) Muzykal'nyj_sud Playa_Revolcadero Os_parietale Occidental_Vacation_Club Orleanesia Ortodoxia_economica Orbita_semisincrona Paco_Sánchez_Gómez Pokemon_Rojo_Fuego Neftenbach Muñeco_González Operación_Fortitude Nervio_subescapular_superior Paduli Plataforma_por_una_vivienda_digna Organización_Internacional_de_Teletones Operacion_Puerto Nur_al-Din_al-Bitrugi Penetrometros_dinámicos Oncidium_incurvum_var_album Ophrys_trigona Noviembre_de_2004 Pi1_Pegasi Perel'oty Neutrino_estéril Norsk_Melodi_Grand_Prix Paciencias_de_Almazán Otsego_(Minnesota) Partido_Socialista_de_Cantabria Océano_Antártico Norma_editorial Pasífae_(satelite) Nochistlán_de_Mejia Pasaporte_a_río Polyerata_luciae Partido_Antitaurino_contra_el_Maltrato_Animal

html map