Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Circuito_de_Okayama Vaisia Composición_Aurea Chenopodium_ambrosioides_var._cinerascens Coleccionista_de_arte Consejo_Económico_y_Social_de_Francia Churrinche Vila_do_conde Acarina Charles_García Cité_Universitaire_de_Paris Zeca_Baleiro Chutai Vadia Vicipædia Vinográdova Vityaz_(Витязь) Companyia_del_Ferrocarril_de_Barcelona_a_Mataró Chevrolet_Monte_Carlo Chubu-Nippon_Broadcasting Chuck_Prophet Villalonso Charles_des_Moulins Yastay Chrysolina_didymata Voyageur Vieville_en_Haye Zoológico_salvaje_de_Saint-Félicien Vaux_(Mosela) Al_Sadd_Sports_Club Valderejo Claude_François_Geoffroy Alain_Aspect Comunidad_de_villa_y_tierra_de_Béjar Academia_naval_de_estados_unidos Ace_(formato_de_fichero) Comision_del_Mercado_de_las_Telecomunicaciones_de_España Vitman Agatha Yongsan-gu Clinias_(510_a._C.) Yakumo_Koizumi Children_of_the_Corn_IV:_The_Gathering Adolfo_Miguel_Donda_Tigel Yang_di-Pertuan_Agong Ciudad_de_Panama,_Panamá Alcarcil Acer_miaotaiense_var._glabrum Charlie_Day YWHAB Voinţa_Sibiu Zen_Nippon_Kendo_Renmei_Iaidō Abdu'l_Bahá Club_Ruta_Leonesa_Fútbol_Sala Chemere_le-Roi

html map