Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Márketing_en_Internet Policía_Nacional_de_la_República_Dominicana Pilosocereus_salvadorensis Piloto_Pardo Ndab. Neophilippiana Orden_Franciscana_Seglar New_York/New_Jersey_MetroStars OSI_(desambiguacion) Pazo_da_Trave Pedro_Plaza Nanbokucho Polyscias_branderhorstii Pitbull_(desambiguacion) Nuestra_Señora_del_Carmen_(1813) Museo_Nacional_de_Diseño_Cooper-Hewitt Narcissus_patulus_subsp._siculus PostData_Te_amo Navarcles_(Barcelona) Niscemi Perlisca Mỹ_Sơn Pinus_ponderosa_subsp._jeffreyi Partido_Demócrata_Cristiano_de_Cuba Oritía Odontospermum_graveolens Norashen OJS Paddy_Breathnach Narwar Payanesas Panalitos_del_Niño_Jesus Módulo_resistente Panda_(grupo) Orao-2 Nicholas_Colbert Patty_Smith Perotoneros Old_Dominion_Monarch Polonia_A P.D.Sell Mémoires_de_l'Academie_Royale_des_Sciences_de_Turin Método_de_Monte-Carlo_cinético Os_triquetrum Pleopeltis_crassifolia Occitano_limosín Oscar_Gajardo Museo_municipal_de_siete_aguas Obra_cinematográfica Pannonia Nogal_criollo NBA_1981_82 Parque_de_Investigación_Biomedica_de_Barcelona Nabieyo Payaso_Chacovachi

html map