Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Pedro_Luis_Boitel Oleocantal Phyllocactus_ackermannii Parque_nacional_natural_Los_Nevados PR:GNR Philarmonia_Orchestra Noche_de_hoguera Plumas_genéricas_de_contorno Pilar_Delgado Orhan_Veli Pandavapura Novopávlovka Pervenchères Olaguer_Reynals Paraguachoa Nunca_más_(pelicula) Partido_Conservador_Unido Pedro_J._Klaic Parque_Nacional_Natural_Las_Orquideas Politica_energetica_de_Venezuela Pero_Perez Pedro_Pablo_Muñoz Navedo_(Cantabria) Picas_secas Potentilla_recta_var._pilosa Nacho_González Pedro_Muguruza Pompeyo_Colonna Perro_de_agua_Español Polop_de_la_Marina Organización_Mundial_del_Comercio_Justo Pablo_Cibramonte Objeto_de_cielo_profundo Nominoe Narcissus_longipetalus Periodo_clásico_de_América Mussolini_(desambiguación) Octagon Pavonado Pippalāda Pedro_Obregón North_American_P_64 Nautophylla Pacific_Junction_(Iowa) Papiro_4 Patín_Alcodiam_Salesiano Pere_Munoz_Perugorria Nidia_Vílchez_Yucra Orcoyen_(Navarra) Once_Celaya Neopycnocoma Neuve-Eglise NEStimulator Nuestro_Padre_Jesús_Nazareno_de_los_Pasos_en_el_Monte_Calvario Pontificia_Universidad_Catolica_del_Ecuador_sede_Ibarra

html map