Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Jacobeo Jason_Lee Irara Juan_Tomás_Moscoso Jesús_de_Aragon Jose_Luis_Ortiz_Moreno Jazmín_Chebar Juan_Alfonso_I_de_Ribagorza Lisa's_Sax Jardín_exótico_de_Ponteilla Liga_de_Campeones_de_la_UEFA_1965_66 La_Salvetat_Saint-Gilles Jose_Ramón_Esnaola Jeremy_Cumpston Ivan_Bolado_Palacios Jayuraho Las_piedras_(canción) Jesús_Maria José_Maria_Córdova Japón_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Cortina_d'Ampezzo_1956 Iridoides Josep_de_Campderros Kara_Drew Linea_1_(Cercanías_Gerona) La_Vila Judziewicz Jorge_Sabate L_A_V_Logroño_Miranda_de_Ebro Lac_des_Rouges-Truites Kolyma Investigación_Cooperativa_entre_Entidades_Aseguradoras_y_Fondos_de_Pensiones Lepiota Lanko_International_Conference_&_Exhibition_Tower_D Islas_Kuriles Jose_Mario_Fallotico Instituto_Federal_da_Bahia José_María_Álvarez_de_Toledo_y_Acuña Jóvenes_Pioneros Juan_B._Iguínez José_Campeche La_Silla Joseph_Friedrich_Nicolaus_Bornmuller Isabel_Martínez_"La_Tarabilla" Interscope_Geffen_A&M Kemmental Janato_de_Bujara Jesus,_verbo_no_sustantivo José_Antonio_"Gitano"_Jiménez José_Julian_Sacramento_Garza Konstantín_Sómov Júlio_Baptista Juan_B._Molina Linea_73_de_TMB Isabena_(Huesca) José_Greller_Friesel

html map