Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Bokermannohyla_ahenea Batalla_de_Berlin Carretera_M_501 Centro_de_Informacion_Documentación_y_Analisis_del_Movimiento_Obrero Casa_consistorial_de_Éibar Blore_with_Swinscoe Broadsheet Boivin Barton_MacLane Bidasoa_(río) Camilo_Valor_Gómez Brjadaraniaka_Upanishad Boca_Juniors_de_Cali Bezaudun_les-Alpes Cantabro Chao_(rio) Carrie_(película_de_2013) Beaufort_(Hérault) Campeonato_Mundial_de_Natación_de_2003 Beddomeia_krybetes Campina_do_Simão Casa_Tomada Chalchiteco Bosque_mixto_de_panonia Calipso_(mitologia) Botilde Cayey Biopiratería Belvèze_du_razès Basey Brea_de_tajo Cambeses_(Moncão) Bill_Haley Belaya_Rus Cabo_Corrientes_(Jalisco) Barranca_del_cobre Caleta-La_Guardia_(Granada) Chamaedorea_pygmaea Bursa_bursa_pastoris_var._bifida Capelle_les_Hesdin Bezvodni Bangana_wui Basílica_Menor_del_Señor_de_Monserrate Campeonato_de_Clubes_de_Oceanía_1999 Boom_del_comic_adulto_en_España Castillo_de_Bruck Campeonato_Sudamericano_Sub-15 Batalla_del_Neretva Bainville-aux-saules Bessais-le-fromental Bote_de_Almoguira Capilla_de_Nuestra_Senora_del_Pópulo_(Cadiz) Bandera_de_Getaria Bonita_Open_Solution Barbus_microterolepis

html map