Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Pobladura_de_Pelayo_García_(Leon) P_C.P.E. Physaleae Museo_del_Área_Fundacional Pateando_craneos Palacio_de_Sully Nick_Van_Exel Naper_(Nebraska) Near_Islands Ollie_Mack Pistacia_philippinensis Ocre_(Italia) Museo_de_Historia_Natural_Tomás_Romay_de_Santiago_de_Cuba. Pixeles_por_pulgada Penumbra_Episode_one Pacific_Ocean_Blue NGC_309 Pangasius_rheophilus Narita_(Chiba) Pays_de-la-Loire Pimecaria Nuevo_Estadio_Municipal_Antonio_Amilivia Picolezna_menor Olor_de_zorro Organizacion_árabe_de_transportistas_aéreos Pierre_Auger Museo_Nacional_de_Fotografia Oak_Springs_(Arizona) Otep Nuestra_Señora_de_la_Presentación Pedro_Suárez_de_Deza Ophrys_transhyrcana_ssp_amanensis Peligrosa Panamá_en_los_Juegos_Olímpicos Orden_de_Santa_Clara Oreamnos Método_de_Bisección_o_de_la_bisectriz Para_los_árboles Pablo_Pereda Ngola Platypria_subopaca Ononis_cristata PRT Plaza_(unidad_de_superficie) Notation3 Noguerosa Orfeon Ocana_Colombia Perdidos_en_la_traducción_(Lost) Padies Portuguesa_FC Parque_de_Olèrdola Perclorato_de_sodio Phönix_Schwechat Poitr

html map