Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Bell-lloc_de_urgel Bouin_(Deux-Sevres) Balduino Cabeza_explosiva Barí Cantón_de_Saint_Ciers_sur-Gironde Cardinalis Calle_59_Columbus_Circle_(estacion) Birdsboro Bernard_Cornwell Calaix_de_sastre Campeonato_Mundial_de_Esqui_Acrobático_de_2005 Barromán_(Ávila) Baixo_Mino Bárbara_(desambiguación) Bernardo_Henestrosa Benicarlo_FS Biblioteca_de_Wren_(Cambridge) Buchón_colillano Bobovec_Rozganski Cedrela_toona Briançon Chagin Bunchosia_hartwegiana Capilla_de_San_Ambrosio_(Tlaquepaque) Canyet Castillo_de_Llaés Batalla_de_Okehazama Blaslay Calycina_tarsalis Betula_alba_ssp_verrucosa Calatrava_la_Vieja Azúcar_moreno_natural Bloodthrist Barbara_Mujica_(actriz) Base_aerea_de_reus Bailando_por_un_Sueno_1 Castillo_de_Gurb Captain_Marvel_(DC_Comics) Bollo_de_coctel Barbosella_crassifolia_var._minor Biatora_alborufidula Año_1216 Benicar Bloque_(informática) Běijīng_gùshi C.D._Numancia Callipeltis_cocullaria Carta_del_Mandén Ceviche Cepitá_(Santander) Caova Bowery_Electric Central_termica_de_El_Fangal Bathelemont-les-bauzemont

html map