Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Campo_visual Calopogon_pulchellus_var_simpsonii Beaucamps-ligny Basílica_San_Carlos_Borromeo_y_María_Auxiliadora_(Buenos_Aires) Bandera_del_Pais_Valenciano Calceolaria_monanthos Caracteristicas_de_la_materia_viva Bob_Crane Canastero_del_cañón BWV_564 Basilio_Boioanes Berzuela Caucasia_(Colombia) Canción_paralelistica C_C_Sabathia Carmel_City Bicicleta_de_entrenamiento_sin_pedales Cayo_Casio_Longino_(desambiguación) Blitum_viride Bahia_paraíso Bogotá_D._C._(departamento) Bandera_-_-- Centro_de_Diseno_de_Córdoba Bertran_de_Saissac Camerún_en_los_Juegos_Olímpicos Castillo_Gaillard Boswellia_carteri_var._subintegra Carrollton_(Texas) Cartamo_silvestre Cd_alcoyano Cetinje Buchnera_(género) By Batalla_de_uclés_(1108) Campeonato_Ecuatoriano_de_Fútbol_1966 Calochortus_pulchellus Carl_Fisch Bob_Acri Cepoes_(Ponte_de_Lima) Break_com Bontoc Bankston Cantón_de_Aspet Berthecourt Carlos_del_Reino_Unido Beltrán_Perez_Jose_M Baillo Banco_Santiago Barrio_chino_(ciudad_de_mexico) Bot._Mater._Gerb._Glavn._Bot._Sada_SSSR Barrio_Sucre Bussy_Saint-Georges Bureau_d'enquêtes_sur_les_evénements_de_mer Baliangao Carlos_II

html map