Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Marques_de_Santo_Floro Gordon_Ramsey Prêt_a_Porter Michael_Zev_Gordon Mano_a_mano_(Silvio_Rodriguez_y_Luis_Eduardo_Aute) Maíz_dorado_azulado Presidente_panameño Queue_de_Renard Grand_Theft_Auto:_Liberty_City_Stories Luis_Alfonso_Gonzalo_Victor_Manuel_Marco Mauricio_Borensztein Prueba_diagnóstica Prenda_(derecho_romano) Mentha_asiatica Miguel_Ángel_Álvarez Randan Procol_Harum_(álbum) Quijote_Informacion_Television Línea_144_(Montevideo) Martin_Rodríguez_(director_de_cine) Miami_Springs Mayra_Couto Magmamix Los_garfios Marnay-sur-Marne Mario_Ruiz_Armengol Mancomunidad_Británica Presidencia_pro_tempore_de_unasur Lockheed_HC_130 Maranta_orbiculata Los_Ranchos Mechinal Maria_Auxiliadora Rafael_Sebastián_Guillén_Vicente Masa_Zec_Peškiric Gran_Premio_de_Europa_de_Motociclismo Provincia_de_Nampula Lukachukai_(Arizona) Raimundo_Echeverria_y_Larrazabal Puerto_Pajares Premio_de_Investigacion_Humboldt Protoanthicus_valenciai Midland_(Carolina_del_Norte) Marguerite_Duras Powell_(Texas) Micronesios Premio_Malaga_de_Novela Marion_(Wisconsin) Puerto_de_montana Radeon_600 Quingey Provincia_de_Welé-Nzas Propionaldehído Maslow Rafael_Barra

html map