Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Wolf_(río) Villagaton_(León) Vaishnavi Comité_Internacional_de_Hockey_sobre_Patines Adore_You Zavetni_(Krasnodar) Chaumard_(Nièvre) Wa_(kana) Yihadista Vicente_Berdusan Cléry_Saint_André Collide_(Canciòn_de_Leona_Lewis) Zoothera_sibirica Virgen_de_Vladímir Coneta Confessions Yacob Charles_Leickert Achyranthes_bidentata Condado_de_Tallapoosa_(Alabama) Ciudad_de_Nacala_Puerto Websites Concursantes_de_Operación_Triunfo Cocina_jordana Chondrosea_carthusiana Akane_Higurashi Adios_Bafana Ciudad_Real_de_Chiapas Conflicto_del_Sur_de_Serbia Consolas_de_septima_generación Acanthis_flammea Weckt_die_Toten! Vid Accidente_aereo_de_Mirosławiec Villa_Don_Bosco_(Est._Angaco_Sud) Ajo_de_osos Clow_(Arkansas) Civilizacion_cretense Clintonville_(Wisconsin) Villaescusa_de_Roa_(Burgos) Cognat-Lyonne Al_oeste_de_Río_Grande Conjunto_de_comandos_Hayes Walter_Guevara_Arze Ciricote Conciencia_de_si Volcán_Tambora Vecchi Agnieres_en_Dévoluy Alberto_Taquini_hijo Consonante_chasqueante Yeremenko Coleccion_privada Complejo_Micrurus_frontalis Virginia_(cancion)

html map