Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Al_Tutili Vis_(isla) Adrenalitis_autoinmune Yeezus Aidee_Santamaria Club_Atlético_Huracán_(Comodoro_Rivadavia) Charlie_St._Cloud Vehículo_de_inmersion_profunda Valusia Viva_la_noche Yeba_de_punta Aegus_laevicollis_mizunumai Constitución_de_la_República_Romana Vélez_Benaudalla Alberto_Fernandez_Blanco Accolta_naziunale_corsa Agrosteella_oligotricha Alba_Torrens Agustin_iriarte Agustín_Gonzalez_Sánchez Consonante_oclusiva_bilabial_sorda Vía_reversible Virus_de_la_varicela-zoster Waikato_University Cigaro Agoniella_schultzei Wright_(cráter) Western_all'italiana Condado_de_Pembina_(Dakota_del_Norte) William_Talman Coming_Soon_(banda_de_Francia) Aeropuerto_de_okayama A_camus ARA_Murature_P_20 Colegios_de_Guayaquil Consejo_Suramericano_de_Infraestructura_y_Planeamiento Vuelta_a_La_Rioja_2013 Administración_territorial_romana Valle_de_belagua Wadley_(Georgia) Charles_Rogers Yu_Seong-ryong Château_la_Valliere Alcântara Aegilops_virescens Yuichi_Asami Victimas_de_la_Guerra_Civil_Espanola Via_de_4_carbonos Condado_de_christian Chay_Vdvoem Charlie_y_la_Fábrica_de_Chocolate_(pelicula) Condado_de_Billings_(Dakota_del_Norte) Col_repollo Clifton Villeret_Suiza

html map