Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem http://www.hominem.pod-cieplo.pila.pl mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych http://www.laude.pod-cieplo.pila.pl sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej http://www.nihilio.pod-cieplo.pila.pl parmezanem).

Notacion_de_Landau Navalvillar_de_pela Noisy-le-Roi Plaza_Meskel Pancuecuetlacáyan Polyomavirus Países_megadiversos Nada_surge_de_la_nada Orchis_melchifafii Pornopedia Naval_de_Reinosa NT_3.51 Otepaä Parque_Nacional_Yurubi Octavio_Beeche_Arguello Pere_Antoni_Serra_Bauzà Plantago_coronopus Ocupacion_militar Ponç_de_la_Guàrdia Posta Pedro_García_de_Benavarre Pecoraro_Scanio Padres_espiritantos Pari-dhvamsa Nippo_jisho Opuntia_galapageia_var._myriacantha Pneumocystis Orogenia_hercinica Paralelo_66_sur Plaine_de_Walsch Planificacion_urbanistica Phatos Postulados_de_koch Natación_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Atenas_2004_Relevo_4x100m_estilo_libre_masculino Pedro_Letechipía Pan_cuadrado NIFL_Premiership Organización_politico_administrativa_de_Siria Parque_nacional_de_Plitvice Oxalis_brittoniae Orden_de_Livonia Pei-ho Palline_notera Pie_universal Oficina_federal_de_Meteorologia_y_Climatologia Piedra_libre_(álbum) Parodia_mercedesiana Nodina_nepalensis Neopucroliella_sanctiludovici Paradela No_pregunte,_no_diga Pim,_pam,_pum..._!fuego! Nuevo_Rico Pedro_Braillard_Poccard Orza

html map