Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Agrimonia_bracteosa Villafeide Venancio_Blanco Ahtari Yoshida_Kōtarō Zorrolobo_malvinense Welser Villa_romana_de_Gabia_Grande Charles-François_Lebrun Alabar Vorstetten Colonial_Beach_(Virginia) Volcán_Purace,_Cauca Club_Voleibol_Córdoba Abel_Servien Chugúyev Albañil Code:_Breaker Vassilis_Spanoulis Adoración_de_los_pastores_(desambiguación) Columna_de_agua_(ecología) Victory_Ramenman Albingaunum Absalon_Casas Condado_de_Albercon Against_All_Gods_Tour Alderamin Al_Yumhuriyya_al-Yazaiiriyya_ad-Dimuqraţiyya_ash-Sha`biyya_Tigduda_tamegdayt_taɣerfant_tazzayrit_Republique_algérienne_démocratique_et_populaire Ajax_gayi ARA_Bahía_Blanca_(1888) William_Larned Vivir_asi Adeodato_de_Canterbury Yacimientos_Arqueológicos_de_la_Moraña_Avila Cinna_agrostidea Clásico_Huracán_-_San_Lorenzo_de_Almagro Chiclana_CF Conferencia_Oeste_de_la_ABA Condado_de_Cass_(desambiguación) Yellow_Ledbetter Agraulus_setaceus_var._purpureus Videferre Voyager_(álbum) Cigarrillos_Faros Complejo_ígneo_de_Bushveld Ainan_(Ehime) Abubilla Aerinita Abdon_cifuentes Aconitum_napelloides Validazgo X-fire Aghasi_Khanchian Alejandra_de_Sajonia-Coburgo-Gotha Christopher_Columbus

html map