Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Peipin Nacion_Palestina OPROP! Nancy_Kovack Paleolitico_superior Plectorhinchus_orientalis Olimpiada_de_Berlín_de_1936 Palmares_Documenta_Madrid_05 Pipeta Piaget_SA Nova_Esquerra_Catalana Panocho Pacto_del_Eje_Roma_Berlin Phyllotreta_cruralis Nikos_Hatzivrettas Pierini Nicolás_de_Bélgica P_S_P Música_de_ascensor Perictiona NGC_399 Pedro_Mariano_de_los_Angeles_Estala_Ribera Novillers Napoles_(Italia) Paz_de_Vasvár Patapalo Naples_(Nueva_York) Parque_de_La_Granja Organización_territorial_de_la_Republica_del_Congo Museo_Irlandés_de_Arte_Moderno Myra_De_Groot Nena,_olvídame Nacional_Nro_9_Justo_Jose_de_Urquiza Oficial_(militar) Nomeolvides_de_las_Islas_Chathan Parque_Natural_de_Mondragon Nothobranchius_orthonotus Papel_tisú Negocio Nastasen Ophrys_sphegodes_ssp._lunulata Operacion_¡bomba! Partidocracia Piraguismo_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Seul_1988 Niels-Henning_Orsted-Pedersen Pierre_Clastres Pedra_Furada_(desambiguacion) Operacion_Algeciras Odocoileus_lasiotis Peregrinacion_a_San_Isidro Negozuelo Opuntia_rufida_var._tortiflora PPT Operación_triunfo_2009_(España) PR:PRN

html map