Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Callispa_donckieri Candy_(película_de_2006) Carlos_José_Ochoa Ballesteros_de_Calatrava Barracas Beef_noodle_soup Blaise_Cendrars Canton_de_Sankt_Gallen Capitulos_de_malcolm CLU_(lenguaje_de_programación) C2C Centaurium_linariifolium_subsp._barrelieri Bandera_Festival_Intercéltico_de_Avilés Biblioteca_Municipal_e_Infantil_Mariana_Suárez_de_Longo Cabarrus_(desambiguacion) Basílica_de_San_Esteban_(desambiguación) Bean:_Lo_último_en_cine_catastrófico Banco_de_Prevision_Social Bill_Gold Best_of_the_Best_3 Baurusuchidae Cellettes_(Charente) Cenobio_Moreno Castillo_de_Torcafeló Canal_Panda Cancionero_de_segovia Brahma_de_cuatro_cabezas Bergantin_Republica_Argentina Cassena_femorata Bacalhau_a_bras Brioux-sur-Boutonne Brassicales Capitania_de_San_Pedro_del_Rio_Grande_del_Sur Beaufai Busco_algo_barato Castellserà_(Lerida) Breakfast_at_Tiffany's Casey_Tibbs Cabanes_(Aveyron) Basilica_de_Nata Blue_Sky_(Colorado) Bahía_colonet Baltasar_Gérard Brickleberry Blind_(cancion) Camino_de_antequera Calm_Before_The_Storm Cacicazgos_de_la_Española Canthigaster_pygmaea Ceanothus_perennis Caserío_Artzabal Caumont_sur-Durance Casa_de_lorena Carex_paradoxa Cardo_maximus

html map