Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Aphrastura Grifón_belga Mothership Hamlet_(obra) Auburn_Automobile Miocardiopatia_hipertrofica Antonio_de_la_Cruz_Estigarribia Avrille_(vendée) Appertiella_hexandra Gymnocalycium_grandiflorum Moomin Arxiu_Joan_Maragall Humaita_(Dpto._Ñeembucú,_Paraguay) Hirofumi_Yoshida Mulianka Arte_Post-Bizantino Guillermo_Rejon Hospital_(distrito) Asesinatos_del_Páramo Heigenbrücken Idioma_Aleutiano Andante_andante Grito_de_asencio Idioma_solteco Homero_Manzi,_un_poeta_en_la_tormenta Henri_Grégoire_(historiador) Ministerio_de_Relaciones_Exteriores_del_Peru Higuerilla_macho Molinia_sylvatica Atento_Mexico He_170 Andrew_Taylor_Still Ateísmo_de_estado Hamit_Altıntop Ap_53 Ano_791 More Guðbrandur_Þorláksson Hong_Kong_New_World_Tower Anton_Losada_Diéguez Haut_Médoc Hildegard_de_Bingen Henarejos Anisotropia Ann_Brown Hellraiser_V_Inferno Hallvarðr_Háreksblesi Antonio_Garrigues_Walker Anisodera_elongata Autovía_Vic-_Barcelona Asamblea_Federal_de_la_Federacion_Rusa Misiones_jesuiticas_de_Jesús_de_Tavarangue Herradón_de_Pinares Asarum_ambiguum Historia_de_la_Línea_del_Algarve

html map