Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Nemacheilus_tebo Nikita_Mijalkov Paquito_Escudero Patrimonio_de_los_bosques_tropicales_ombrófilos_de_Sumatra Phyllotreta_flavoguttata Perdida_de_la_conciencia Nicolas_Sánchez-Albornoz Ni_uno_menos Pedro_Gomez_Cello Pete_Townshend Paluše Orthion_caudatum Pacoti Orden_de_la_Victoria Pontín Pincen Oreomela_korotjaevi Orrington_(Maine) Parroquia_de_saint_john_figtree Olote Paulino_de_aquilea Patrick_Ewing,_jr Parque_nacional_Pantano_de_la_Cesta Oto_Melara_76_mm Oscar_Andrés_Rodríguez Onda_Jaén_RTV Polo_en_Chile Pagiophyllum Peninsula_de_Doberai Museo_Provincial_de_Bellas_Artes_de_Córdoba Plaza_de_la_Señoría_de_Florencia Piraguismo_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Londres_2012_-_K1_Femenino Nikolái_Simoniak PR_J Pangloss Museo_de_Historia_Natural_Tomas_Romay_de_Santiago_de_Cuba Norris_contra_Irlanda Pedro_Rodriguez_(Ávila) Nicolas_Plunkett Pobreza_relativa Paget Pedro_F_Pérez_y_Ramírez Onesama Portimao Narcissus_integer Oletta Pietro_Dandini Pacific_blue_(serie_de_televisión) Percival_Goodhouse P.P.L. Piedra_rúnica_U_Fv1976;107 Ostuacán_(municipio) Neo_noir Osvaldo_lamborghini Placentarios

html map