Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Damar_(Kansas) Coraza Darlingtonica Coopertown_(Tennessee) Derrell_Hutsona Cristian_Gaţu Distrito_de_Alwar Decimetro_cubico Drive_by Alfonso_Picaro Códice_de_Barrameda Ecología_de_Peru Decidibles Dusko_Tosić David_Mendoza Altocumulus_lenticularis Decatoca César_Gallardo Cylindropuntia_subulata Cárcino_el_Viejo Cytotec David_Herrero Debats-Riviere-d'Orpra Dinotopteroides Den_Pobedy Cosme_Churruca Distrito_de_Haszberge Distrito_electoral_de_Bruning_(condado_de_Thayer,_Nebraska) D.Kováts Ducados_de_Silesia Diego_Korol EKO_Cobra Amarantaceas Copa_Mundial_de_Fútbol_Americano Amaseia Disgaea_Afternoon_of_Darkness Dashboard_(canción) Drusas Crema_Saint-Honoré Cuspidia_castrata Dłuzew Disfunciones Cueva_de_Mezmayskaya Damgalnuna Diari_de_Girona Duomo_di_Milano Departamento_Islas_del_Atlantico_Sur Copa_del_Rey_de_fútbol_2012-13 Ctenosauríscido Aleurocanthus_russellae Diabrotica_parintinsensis Distrito_de_Trencin Dead_in_My_Arms Copa_Mundial_de_la_FIFA_2002 Danso

html map