Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Ebdurehman_Serefkendî Coradiocalyx_motorius Distrito_de_punchao Cultura_de_Tierradentro Desierto Cornus_stolonifera_var_baileyi Duque_de_Gerona Dalbergia_simpsonii Dyoplax Del_Río_(Texas) Dulce_ave_negra Derechos_personalísimos Distrito_de_soloco Downtown_Houston EPSG Domingos_José_Gonçalves_de_Magalhaes Alonso_Zamora Dmitri_Shostakóvich Demografia_de_la_Republica_Árabe_Saharaui_Democratica Distrito_de_Ujjain Danville_(Quebec) De_la_Guerra Doncel Alfombra_de_Meshkin Corbillos_de_los_Oteros Departamento_Chalileo Crocidura_poensis Croacia_bajo_la_dinastía_de_los_Habsburgo Distrito_de_Cabanillas Délfor_Dicásolo American_Life_(cancion) Dipa_Nusantara_Aidit Amigo_Amado EMEC Alvesta Distrito_de_Parcona Conversión_de_San_Pablo Alfafar Cortile Altimetro_radar Departamento_Veinticinco_de_Mayo_(Misiones) Ana_Isabel_Mariño Diospyros_reticulata_var._timoriana Cumbre_Sudamérica Alfredo_Silva_Santiago Diascopio Corpo_Truppe_Voluntarie Ameles_kervillei Daniel_Herbst Dlna Día_del_Respeto_a_la_Diversidad_Cultural_(Argentina) Alejandro_Pérez_Aracil Cubalhao Distrito_de_Yaeyama Alfonso_Perez_Muñoz

html map