Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Pelayo_Clairac_Bautista Ochodaeus_euops Platillo_volante Parque_Nacional_Montañas_Paluma Planta_hipodámica Numero_de_Pisot_Vijayaraghavan Oraciones_subordinadas Nicolás_Bohl_de_Faber Pico_Bigüenzo Nueva_Jersey Parque_de_los_bambúes Partido_de_Gales Piérnigas Panasonic_Eluga Origenes_de_la_ópera Partido_Revolucionario_de_los_Trabajadores-Izquierda_Revolucionaria Neogobius_eurycephalus Nicolás_Canale Perilla_hirtella NBA_1950/51 Orieux Nombre_comercial Paolo_Giordano Ole-Ole Pine_Ridge_(Florida) Observatorio_Vulcanológico_de_los_Andes_del_Sur Ne_touchez_pas_la_hache Pantano Polly_Scattergood Periferia_de_Islas_Jónicas Polypodium_angustifolium Pausinystalia NGC_1427A Pinín,_Pinón_y_Telva O'Fallon_(Misuri) Poliptico Neguilla_de_Damasco Pastel_de_judía_azuki Neobisium_cristatum Policia_Entrerriana Plazoleta_España_Florida_Uruguay Peninsula_Balcanica Parque_Europa_(Bilbao) Pezènes_les-Mines Náberezhniye_Chelni Potencia_militar Oscar_Escudero_Otarola Orientation_(Lost) Nicolas_de_Cusa Nikolay_N_Turoverov PR_FA Parodia_tuberculosi_costata Organocatalisis Musica_tradicional_de_Mexico Plaza_del_grano_(León)

html map