Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Temporada_2008/2009_(Primera_"D"_Argentina) Sergio_Vargas_(futbolista) The_Saints_are_Coming Sebastolobus Santa_Maria_(Brasil) The_Beatles'_EE_UU_Tour_1965 THC_(revista) Scherb. TNT_(canal) Tournon_Saint-Pierre Similicaudipteryx Sede_del_condado San_Jose_(El_Salvador) Sophia_Antipolis Señorío_de_Monroy Schizothorax_biddulphi Tabla_de_surf San_Martin_Hidalgo Saint-Arnoult_(Calvados) Tamayo_(Burgos) Schlatt Sinfonía_n_º_45_(Haydn) Tom_Flick Tanagara_crestifuego Sphenostemon Simabaceae Tirador_(indumentaria_gaucha) Schistura_ceyhanensis Seleccion_femenina_de_fútbol_de_Taiwan Telegrafo_eléctrico Terentii Saint-Hilaire_(canton,_Francia) Saint_Gor Superliga_Española_(fútbol_femenino) Seguros_Bilbao_(equipo_ciclista) Saúl_Rivero Sinfonía_n._27_(Mozart) Tomiyamichthys Sintomatologia Salles_Arbuissonnas_en-Beaujolais Timpano_(arquitectura) The_Ocean_(canción) Serignac-sur-Garonne Sadkí_(Krasnodar) Serra_Alta Talarion Sciurini Travaglio The_Accüsed Sebastián_Oscar_Jaime Talleyrand Saint-Maden Taarapita Suite_de_administración_remota_Goverlan Teatro_Alameda

html map