Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Anaspis_insularis Movimiento_por_Benalmadena Area_metropolitana_de_Elda_-_Petrer Howard_Baskerville Arse Mortera_(Cantabria) Guerra_anglo-espanola_de_1585-1604 Atlas_5 Astérix_el_Galo:_Astérix_y_los_normandos Apiñadero Apostle_of_Hustle Mitridates_VI_Eupator Halogenacion_electrofilica Anthony_Davidson Herropea Avito_de_Viena Movimientos_literarios Arnois,_A_Estrada Atriplex_besseriana Histeria_(desambiguación) Archidiócesis_de_Rabat Gutierre_de_Toledo_(obispo) Antonio_Sanchez_de_Orellana_y_Ramírez_de_Arellano Auto-estrada_A25 Hanoi Idioma_meglenorrumano Hlodskviða Hodgdon_(Maine) Andorra_CF Huitzilopochco Hoboken,_Nueva_Jersey,_EE.UU. Minervino_di_Lecce Hot_Country_Singles_&_Tracks Mit_brennender_Sorge Hatillo_(Costa_Rica) Mordella_nigricornis Milt_G._Barlow Hemignathus_lucidus Ashrama_(etapa) Anó_de_pico_estriado Astruc Hipoptinos Idionycteris_phyllotis Mina_Pierina Atentado_de_la_Catedral_de_Sveta_Nedelya Argeo_I Arquitectura_renacentista_de_zaragoza Asterix_el_Galo_Asterix_y_lo_nunca_visto Higueras_(Nuevo_León) IV_milenio_d._C. Morioka_(Iwate) Avicéfalo Andrés_Morris Ano_525 Arbol_de_la_vida

html map