Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Os_de_Civis Palabras,_promesas No_Acepto!!!_1980_1990_diez_anos_de_hardcore_punk_ira_y_caos Número_de_Shannon Nelson_Sanhuesa Notre_Dame_de-Monts Pediocactus_nigrispinus Patios_de_recreo Papa_Benedicto_XVI Pan_ázimo Oia_(Pontevedra) Olga_Syahputra Pedro_Felix_Vicuña París-Charles_de_Gaulle On_the_Apocynaceae_of_South_America Por_Todo_lo_Alto Pleurothallis_smithiana_var._viridicata Museo_Judio_de_Berlin Orencio_y_Paciencia Nikolai_Nikolajewitsch_Semjonow Penicilina_acilasa Parachernes_insuetus No_acepto!!!_1980_1990:_diez_anos_de_hardcore_punk_ira_y_caos Narcissus_medius Perispermum Noreña_(parroquia) Pavonia_lappacea Orden_(sacramento) Parroquia_del_Santísimo_Salvador_de_Tala Poblado_talayótico_“Es_Claper_des_Gegant” Pinilla_de_Toro Método_de_Ritz Osteocondritis_disecante Música_lo-fi Oison Paraisos Obregonense Mutilación_de_genitales Nos_Vemos_En_El_Camino Pim_Koopman Par_de_Ruth-Aaron Papilionini Nicolò_Rusca Numero_indice Niños_comiendo_uvas_y_melón Palomita_de_alas_negras Novice_(Texas) Neil_Broad Palpitacion_precordial Partido_de_la_Izquierda_Democrática Oediopalpa_subconstricta Nuno_Álvares_Pereira_de_Melo_(1638_1727) Nitcho Palencia_(provincia) Open_de_Suède_Vargarda_TTT

html map