Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Auditoria_energetica Mordella_flavifrons Hipertrofia_adenoidea Angel_Gallardo Arquitecto_historicista Misil_anti_tanque Annona_(economía) Hucho_perryi Grupo_de_Acción_Rapida_(GAR) Hugo_el_grande Honnali Génova_(Quetzaltenango) Astérope Higiene_sexual_(película) Apargia Héctor_Schönhauser Hochgolling Anillo_de_poder Hirundo_atrocaerulea Artaquitón Antonia Mormyrops_microstoma Hieronim_Morsztyn Haley_joel_osment Azafrán_borde Articulo_Tercero_de_la_Constitucion_de_los_Estados_Unidos_de_America Gráfica_triangular Aston_Martin_One-77 Hygrohypnum Modelo_calotte Asparagus_medeoloides_var_falciformis HTTP_Strict_Transport_Security Ayuntamiento_de_Vegas_del_Condado Montrouge Análisis_SWOT Anemia_perniciosa Autovia_del_Noroeste(Murcia) Gruevia_angelovi Augusto_Ibánez_Sacristán Avenida_Devon_(Chicago) Hundred Guerrera Mockup Guillermo_García_Costa Historieta_brasilera Anastasia_Pavliuchénkova Anafasi_Ordin_Nashchokin Antonio_zapata_y_cisneros Mochuelo_guatemalteco Artaserse_(Majo) Henri_Biebuyck I_Write_Sins_Not_Tragedies Arenas_de_San_Pedro_(Avila) Idioma_Sesotho_sa_Leboa Ano_Nuevo_Aymara

html map