Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Baubat Camille_Pissarro_en_Venezuela Canton_de_Perpiñan-9 Año_132 Barrio_del_Marques_de_la_Fuensanta Campeonato_Postobón Bandera_de_Azerbaiyán Bh_(empresa) Brigada_de_Infanteria_Ligera_Paracaidista_"Almogavares_VI" Blas_durán Benedetto_croce Brcko Bibern_(schaffhausen) Catalán_septentrional Cabezos_del_Pericon_y_Sierra_de_las_Victorias Bleach_GC:_Tasogare_ni_mamieru_shinigami Braud-et-Saint-Louis Balint_Homan Badougi Calle_Fulton_(linea_de_la_7_Avenida_Broadway) C-202_Halcon Carolus Babel_(film) Bifrenaria_secunda Barrio_de_Munó Cañón_medieval Bazucas Años_370 Cantón_de_Agde C6H12O6 Batistuta Cazuela_de_mariscos Barquisimeto_Top_Festival Cause-de-Clérans Cebúes Bentley_(Illinois) CUDA Champagne_(Francia) Cabernet_Vocal Cervix_uteri Blaberus_affinis Carlos_de_la_Peña Borís_Godunov Campeonato_Alemán_de_Fútbol_1953 Campeonato_de_Fútbol_de_Costa_Rica_1936 Centro_Naval Cerro_Doña_Inés Balsamo_de_la_Meca Azucar_de_mesa Año_104 Campephilus_guatemalensis C.Cusset Carretera_Federal_95D Cantar_de_las_Huestes_de_Igor Casa_de_Areza_(Eguilaz)

html map