Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Greatest_Remix_Hits_2 Miguel_Ángel_Biaggio Puccinellia_contracta Quanta_Computer Rappel_(mercadotecnia) Me_163 Meckenheim Matriculas_automovilisticas_de_Bulgaria Macrhybopsis_marconis Mesorregião_do_Norte_de_Minas M.L.Duran Martín_López_de_Pisuerga Proyecto_(desambiguacion) M.E.Ramirez María_Teresa_Gil_de_Garate Megachernes_soricicola M_T._S. Region_magallanica Príncipe_de_cuzco Live_2003 Gorgatti Longwy_sur-le-Doubs Luis_Prieto_Zalbidegoitia Lourdes_Cirlot_Valenzuela Provenchere Puszta RKO Raúl_Fernández_Calleja Malang Ratio_de_ascenso Protomeloe_simplex Pradera_altimontana_de_los_Drakensberg Ramón_Reparaz Metro_Graphics Melchor_de_Meneos Macropus_giganteus_giganteus Martín_Zárauz Maricao_(Puerto_Rico) LocalVision Gran_Premio_de_Mónaco_de_1993 Recopa_de_Europa_1975-76 Manuel_Filiberto_de_Saboya-Aosta Maulburg Los_montoneros_de_mendez Quimiosintesis Reactor_de_isótopos_de_alto_flujo Golondrina_cabeza_rojiza Marullería_en_la_alcaldía Pratt_&_Whitney_PW6000 Psicología_de_la_religion Media_granaína Presidencia_de_Bernardino_rivadavia Rafa_Martín Grandes_Dionisias Puro_dominicano

html map