Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Yaguar Zofío Alcides_Pena William_Stephenson YPAD Aldo_Roberto_Rodriguez_Baquero Vagrant_Records Charny,_Quebec Chrysanthemum_webbianum Clenbuterol Adolfo_Ruiz_Cortines Cipriano_de_Moscú Aime_La_Plagne Aiguanegra Claude_Bebéar Albuquerque_(Nuevo_México) Viana_do_Bolo_Viana_del_Bollo Consejo_Superior_de_Colegios_de_Arquitectos_de_España Cocina_argentina Víctor_Zegarra Conspiración_(entendimiento_secreto) Cladium_sclerioides Xalpan Winterville_Plantation Adansonia:_recueil_périodique_d'observations_botanique Virtual_machine_monitor Vicente_I_Gonzaga_de_Mantua Velesmes-Essarts Chaîne_de_la_Selle Condado_de_Meeker_(Minnesota) Circunscripción_de_Alta_Renania Conflicto_diplomático_entre_Espana_y_Marruecos_de_2007 Xylographus_javanus Zopherus_luctuosus Wammy's_House Ajopuerco Valdai Warner_Music_Japan Wikipedia_en_tamil Chupasavia_norteño Controguerra Circus_(álbum_de_Britney_Spears) Acanthopterygii Ahuizotl_(mitologia) Yolanda_Díaz_Pérez Waverly_Hills_9021_D'oh Walter_Bishop A_s_biellese_1902 WASP-17b Vaniglia_e_cioccolato Ainaloa_(Hawái) Vrahovice Clitandra_orientalis Comandante_Shepard Abuso

html map