Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Manuel_Seco_Gutierrez Grettir_en_la_granja_de_thorhall Mar_Lunar Principito Magnusia Gran_Premio_de_España_de_1996 Prosopocoilus_bruijni_rufulus Mariana_Seoane Golfo_de_Sidra Mi_Reflejo Marut Recurvirostra_novaehollandiae Lypesthes_carinatus Miguel_Ángel_García_Pérez_Roldan Pícea_azul Meridiano_178_este Quinto RSFS_Rusa María_Santos Quinto_Servilio_Cepion_el_Viejo Metaleurodicus_cardini María_Bonilla Luigi_Cosenza Rea Microrregion_de_Sao_Lourenco Racing_Athletic_Club_(Olavarria) Manuel_Silvestre_de_Edeta Luis_de_Borbón_y_Farnesio Mando_de_Tierra_de_las_Fuerzas_Canadienses Mancora Melquíades_Rafael_"Mel"_Martínez Rascón_elegante Presa_de_Valdeinfierno_(Cádiz) Raión_de_Yasynuvata Gran_Premio_de_Belgica_de_1955 Raveau Raúl_Acha_"Rovira" Psicología_de_la_anormalidad Primer_ministro_de_Sint_Maarten Real_Federacion_Espanola_de_Piragüismo Prodr._Fl._Romane Luis_Sepulveda Manuel_de_Salamanca_Negrete Raphe_palati Luis_Cermeno Medallas_de_las_Cortes_Generales Queen_Rocks Mareuil_sur_Lay-Dissais Protea_lanceolata Precisión_dimensional Malpartida_de_la_Serena_(Badajoz) Premio_Warren Lucas_Mitata Provincia_del_Purús Gondor

html map