Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

CL_631 Castillo_de_Marvão Calixto_(martir) Cecrope Besao Aérope Bilady_Bilady_Bilady Centro_de_Convenciones_de_Madrid Canas_de_senhorim Bruchinae Bumblebee Año_viejo Casa_Fuerte_de_Bezmiliana Castillo_de_los_Zúñiga_(Cartaya) Catolicos Benjamin_B._Ashcom Buda_(ciudad) Campeonato_Europeo_de_Patinaje_Artístico_sobre_Hielo_de_1906 Cerámica_de_Paterna Caaguazú_(1859) Canton_de_Châteauroux-Est Campeonato_Mundial_de_Halterofilia_de_1962 Baguio_Yolanda Bela_Imrédy Centro_Nacional_de_la_Investigación_Científica_(CNRS) Benton_(Pensilvania) Batalla_de_lingones Biondo Banca_mutua Bogda_Shan Buvette_de_la_Plage Camara_compacta Beauvoir_(yonne) Baltazar C-323 Burns_Harbor_(Indiana) Banca_March Casa_de_iberoamérica Bray-Saint-Christophe Carl_Meinhof Bersac_sur-rivalier Cecilio_Vallejo Carlos_I_de_Orleans Banco_de_canadá Carlos_Diaz_Anabalón Campeonato_manomanista Bizén_Fuster Bellavista_(Tomé) Beta_rapa Biblioteca_de_la_Universidad_de_Concepción Carlos_Franqui Cestrum_amarillo Central_y_Oeste Casa_Palacio_de_Salinas_(Málaga) Bauhaus_(comercio)

html map