Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

PFC_Vidima-Rakovski_Sevlievo Nancy_Ajram North_East_Derbyshire Napoleon_en_Chamartin Museo_historico_del_desembarco_en_sicilia_en_1943 Pemolina_magnesica Parque_nacional_Serranía_La_Neblina Opuntia_muelleriana Nikolai_Leonov Myrrhis_bunium Paymogo_(Huelva) Organizacion_de_Naciones_Unidas_sobre_Medio_Ambiente_y_Desarrollo Opus_arcuatum Plutón_B.R.B._Nero Phratora_aenea Palimbia Opiaceo_endogeno Pedro_Ponce_de_León_(obispo) Método_histórico_critico Numero_de_Sherwood Pacto_de_Xochimilco Panmorphia_microphyta Odontochilus_rotundifolius Paramo_de_La_Alcarria Poiretia_elliptica Ophrys_creticola Parque_nacional_Ríos_Salvajes_de_Oxley Parambos Post_Hoc,_Ergo_Propter_Hoc PWI_Wrestler_of_the_Year Mós P.E.Gibbs Paracheilinus_nursalim O.E.Schulz Papandúa Parc_Montsouris Museo_del_Helado_de_San_Vicente_del_Raspeig New_Zealand_Football Polidora Niñera Ninurta-apil-Ekur Partidos_judiciales_de_murcia Parque_de_Frutas_y_Especias Pardofelis Paraplasmo Ornithocheirus Naser_Al-Mohamed_Al-Ahmed_Al-Sabah Poketto_Monsuta Nematocharax_venustus Nestor_Portocarrero Nobleza_en_Chile Parti_Fusion_des_Sociaux-démocrates_haitiens Pay_2-play Paleoterio Nikolái_Vasílievich_Gógol

html map