Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

O-League_2013 Palmar_de_las_Islas Port_Richey_(Florida) Nóvaya_Zemlia Parque_universitario Nierembergia Partido_Progresista_(España) Pas_(desambiguacion) Physocrema Musō_Shinden_ryu Populus_canadensis Portaespia Planeta_hipotético_(desambiguación) PDP_11 Observatorio_astronomico_La_Sagra Parada_Kilómetro_34 Nuevas_Hazañas_Bélicas Oreocereus_trollii P._G._Wodehouse Omer_Reingold Nagano Museo_de_los_Niños_(Costa_Rica) Pontils_(Tarragona) Piñata PA_29 Nikolaus_von_Jacquin Nathan_McLeod Oberdorf_(Alto_Rin) NGC_457 Paulo_Maluf Pedro_Saúl_Morales Omobranchus_germaini Nocturnos_Op_62 Pedro_Azpiazu Parthenostachys Picumnus_minutissimus Planeador_de_saqqara Nueva_Bretaña_del_Este Paa_mokokchungensis Pedro_Diez-Canseco_Corbacho Números_decimales Oxígeno_(radio) Paçon Ni_un_paso_atrás Pleurothallis_saundersiana Portugal_en_el_Festival_de_la_Cancion_de_Eurovision_1986 Peliculas_de_1987 Nicolás_de_Piérola Orchis_patens_f._orientalis Nikolai_Shvérnik Palmera_mbocaya PGC_564 Nizhni_Novgorod Pajuna Omayra_Sánchez

html map