Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Génissac Atacameña Angel_Ruperez Automotor_a_talca Arbouet-Sussaute Idioma_cumuco Movistar_Chile_S.A Andrés_Lopez_Forero Axpe Gustavo_adolfo_becquer Monthureux_sur_Saone Hawaiiloa Automatic_Loveletter Mirto_rojo Archivio_Botanico Andres_Navarro_Haeussler Muhlberg_an_der_Elbe Harvest_Moon_(videojuego) Heartbreak_Station Hernando_de_andrade Ansaldo_S.V.A. Mono_Lanudo_Café Austin_Stowell Hendrik_van_Minderhout Hideo_Koidzumi Asplenium_septentrionale_subsp._septentrionale Hardcore_Stress Mostuezo Helen_Elizabeth_Fisher Heinrich_Ludwig_Hermann_Mueller Modo_auditivo_autocéntrico Hipercor Mohamed_Al-Deayea Hugo_Arrieta Grumman_C_2_Greyhound Angles_(Tarn) Astragalus_laxiflorus_var._dissitiflora Muehlberg Monarquia_germanica Antonio_Pinana Guillermo_Zavaleta_Rojas Aznalcóllar Artículo_377_del_código_penal_indio Minduso Arville_(Loir_y_Cher) Historia_de_Cocentaina Historia_de_la_francmasoneria_en_España Arthur_Magugu Ian_Plimer Idioma_papago Mision_en_el_futuro Mizmar Hospital_Sótero_del_Río_(estación) Armeria_maritima_subsp._pungens Guerra_de_las_Cañoneras

html map