Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Luis_Sánchez_(político) Logica_de_descripción Matilde_de_inglaterra Miguel_Rodriguez-Piñero_Bravo-Ferrer Microcentrifuga Mamey_(Aguada,_Puerto_Rico) Raión_de_Chudniv Luisa_de_La_Valliere Pteroceltis Melica_ciliata Gone Granatula Marquette,_Míchigan Pristis_pristis Microhoria_opipara Profundidades Mar_Mediterráneo_Americano Mikio_Sato Radiotelevisió_Valenciana Prêt_a-porter Region_de_Surjandarín Punjab_(India) Manuel_Gonzalez_Zeledon_"Magon" Malta_Bend_(Misuri) RTS_-_Santic_Racing_Team Mecha_(nautica) Gold_Tipped_Boots Prunus_domestica_subsp_oeconomica Ra,_Fiyi Rally_de_Portugal_de_1993 Luka_(Croacia) Mario_Gaviria Región_de_Kyushu Gotama_Aksapāda Maria_Rubio Real_Conservatorio_Superior_de_Música_de_Madrid Manuel_Giron Povoa_de_Cervaes Maxi_Gnauck María_Leticia_Ramolino M-2 Meclatis_sibirica McDonnell_Douglas_T-45_Goshawk Golf_Channel Makdous Mascaras_de_Rumania Prosmidia_fenestrata Mijail_Alexandrovich_Shólojov María_de_Nemours Gonzalo_Gavira Provincia_de_nan Puerto_de_Navacerrada Píxeles_por_pulgada Marqueses_de_villa_orellana Maruta_cotula

html map