Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Parnaso_Salmantino Península_de_Cabo_York Oceja Plectrohyla_avia Parque_natural_del_Macizo_de_Montgo Osmán_Huerta Personajes_de_Ben_10 Phyllotreta_cruralis Paracrinoideos New_Mexico_State_Aggies Música_inca Orange_(Connecticut) Oscar_Gaston_Naranjo_Arias Pensamiento_mágico Phytometrinae My_Hime Neufchatel_en_Bray Pau_latina Paraguayos_en_Argentina Potentilla_cinerea_var._battersbyi Nassau_Veterans_Memorial_Coliseum Paedogenesis Pascual_Márquez Pierre_Webo Parque_nacional_Gorce NREC_N_Viromotive_GenSet Pietrabruna Palaina_pupa New_York-New_York_Hotel_&_Casino Paz_de_las_Damas Musica_cinematográfica Península_de_Freycinet Ossining_(villa) Ogden_(Utah) Pat. Móric_Eszterhazy Pereda_de_Ancares Osne-le-Val Pirca Oferentes Parque_Nacional_Ríos_Mitchell-Alice Plusia_impulsa Pecíolo Musée_de_l'Élysée Pato_arrocero Palacio_duque_de_abrantes Mónica_de_Greiff Phyllostomus_hastatus Ningbingia_australis Parra_cultivada Phyllomedusa_sauvagii Oblatos_de_San_José Naveda_(Cantabria) PMX_(Programacion_evolutiva) Neobidessodes

html map