Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Serianus_litoralis Sacramentales San_Pablo_(San_Luis) Salif_Keita Sao_Lourenço_dos_Órgãos Trachypholis_proximo Saint_Hilaire_de_la-Côte Smekkleysa_Í_Halfa_Öld San_Bartolome_de_Bejar Scirtes_dathei Tiroteos_de_Mediodía-Pirineos_de_2012 The_Island Strombocactus_disciformis Santa_Cruz_Tanaco Salto_de_Gergal Torre_de_Hanoi Sinfonía_n_9_(Schubert) Shamus_Culhane The_time_(dirty_bit) Sainte_Beuve Saint_Cast-le-Guildo Torta_(Mexico) Sustancia_granular Trauma_Raquimedular_(TRM) Torre_Schindler Serpyllum_chamaedrys Torrioni Sainte-Foy_Vendee Torcy_et-Pouligny Teofila_Martinez_Sáiz Supa_Mario Segunda_Guerra_de_los_Treinta_Años Teoria_de_campos_cuanticos Telinaria_pilosa Servando_Ruiz_Gómez_y_González_Llanos Torre_(Viana_do_Castelo) Tchoiria Sigfrido_Blasco_Ibáñez Sin_ti_sin_mí The_End_of_the_Line:_How_Overfishing_Is_Changing_the_World_and_What_We_Eat Superintendencia_de_bancos_y_seguros_de_ecuador Senderos_de_gran_recorrido Sándor_Ferenczi Sao_Sebastiao_(Setúbal) Sminthopsis_youngsoni Tejidos_merimaticos San_nicola_la_strada Tillandsia_bulbosa_f._alba Salli_Richardson Transvaal_FC Torquay_United_F_C. San_José_Acatempa Toro_(municipio) Storyline San_Jaime_de_Frontanya_(Barcelona)

html map