Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Mark_II Ramón_Acín_(desambiguación) Mieges Mercedes-Benz_W123 Malbo Luisa_Cacereces_de_Arismendi Marisa_dipe Reial_Club_Deportiu_Mallorca Mental_(serie_de_television) Matilde_de_Magdeburgo Proporcion Pteropavonia Presion_barometrica Presidencia_de_Yemen Procesado_de_alimentos_por_altisima_presion Presente_perfecto_(Ingles) Marcelo_Puella Marcha_del_silencio Pyrethrum_hispanicum_var._laciniatum Praliné Línea_527_(Interurbanos_Madrid) Makás Regimiento_de_Infantería_Inmemorial_del_Rey_n._1 Marcelo_Lagos Radio_Nuble Milano_silbador R_16 Majishá Puente_Rio_Antirio Pyrrhopappus Gran_Premio_de_Catar_de_Motociclismo_de_2008 Magiarización Louvemont_Cote_du-Poivre Gonypeta_brigtttae Luis_Calderon_Vega Pronesopupa_hystricella Lys_Saint_Georges Mexico_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Calgary_1988 Lost_Highway_Tour Lorenzo_Dominguez_Villar Marpa_(Perú) Rabaki_Jeremie_Ouedraogo Raimundo_de_Madrazo Lubricacion_vaginal Michael_Sembello Gominolas_(compositor) Pyrostegia_tecomiflora Rebelión_de_Andrónico_e_Isaac_Nestongos Margny_les_Compiegne Grande-Rivière Gonophora_chalybeata Micoud_(Santa_Lucia) Manzana_de_caramelo Maquis_mediterraneo Recoletos_(barrio)

html map