Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Bollene Bouvardia_endlichii Brachinulus Calandrella_rufescens Bulk_carrier Bosque_nacional_Cleveland Carmen_Barberis Cassena_aurensis Beaurières Carex_sempervirens_var._tenax Blazing_Angels:_Squadrons_of_WWII Calle_Cortlandt_(línea_de_la_7ª_Avenida_Broadway) Barrio_de_la_piedad Challenger_de_Nottingham Cerro_Lambaré Castell_de_Godmar Canton_de_Arthez_de_Bearn CUH-1N_Twin_Huey Capitan_Bretaña Barbus_subquincunciatus Bastian_de_Nordeflycht_Echiburu Campeonato_Mundial_de_Esgrima_de_2010 Baal_Shem_Tov Bendersville_Station-Aspers_(Pensilvania) Batalla_de_almenar Brandon_Barnes Burir_Char Calavera_de_Steinheim Carlos_Posac_Mon Bajo_espin Carangoides_ciliarius Basileuterus_signatus Budawangia Basil_Zaharoff Capilla_de_San_Luis_(Yarumal) Ceolredo_de_Mercia Cabrera_(desambiguacion) Bv_206 Carlos_XI Carlos_Alberto_Ruiz_Bahamonde Benito_Gutmacher Baronesa_Ashton_de_Upholland Blender_(revista) Bolsero_espalda_negra Baptisterio_(Pisa) Big_Empty Beauzac Carretera_autonómica_andaluza Cassythaceae Centro_(futbol_americano) Cegled Chamomilla_fuscata Cakewalk_(baile_y_música) Centro_espacial_Lyndon_B._Johnson Bellechassagne

html map