Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Tagliatelle

Tagliatelle (tagliolini, reg. taglierini – z wł. tagliare – ciąć) – klasyczny włoski makaron z rejonu Emilia-Romagna w kształcie długich, płaskich wstążek o grubości ok. 2 mm i szerokości 0,65-1 cm. Kształtem przypomina fettuccine, lecz jest od niego szerszy.
Tagliatelle podaje się zwykle z sosami, zazwyczaj z bolognese.

Legenda głosi, że tagliatelle zostało stworzone w okresie renesansu przez Zefirano, utalentowanego szefa kuchni, który został zainspirowany fryzurą Lukrecji d'Este ułożoną z okazji jej ślubu z Annibale II Bentivoglio (synem Giovanni II Bentivoglio) w 1487 roku. Potrawa została nazwana tagliolini di pasta e sugo, alla maniera di Zafiran (makaron tagliolini z sosem alla Zafiran) i podana na srebrnej tacy.
Niekiedy początki tagliatelle łączy się z weselem bardziej znanej Lukrecji Borgii i Alfonsa I d'Este (1501).
Anegdotyczne początki tego makaronu są zapewne jedynie wymysłem bolońskiego rysownika i satyryka Augusto Majani z 1931 r.

Z czasem tagliatelle zyskało znacznie mniej wyrafinowaną tradycję jako potrawa spożywana przez prostych ludzi.

Premio_Planeta-Casa_de_América Procesamiento María_Jimena_Duzan Raimundo_Orsi Goiás_EC Llanuces Region_Amazonica_(Colombia) Regata_del_puerto_de_Málaga Pterocnemia_tarapacensis_tarapacensis Lucuma_neriifolia Páramo_(geomorfología) Miguel_de_esquivel Presencia_vasca_en_las_lenguas_españolas Psophodes Reduccion_indígena Línea_de_visión Media-pipa Raul_Garcia_Rivera Manuel_Agujetas Loule Masters_de_Canadá_1999 Ramon_Folch Rahat Miguel_Pacheco Louis_Francois_Elisabeth_Ramond_de_Carbonniere Mañach Metodo_de_los_cuadrantes_centrados_en_un_punto Mauricio_Jimenez_Larios Marquesado_de_Alventos Maria_de_los_Ángeles_Duarte Ramon_Stolz Los_tigres_de_Mompracem Lucy,_Lady_Duff-Gordon Product_RED Margarito Luis_Aníbal_Barrios_Ugalde Pueraria_mirifica Programa_de_radio McBee Miguelismo Rafael_Sanz_Lobato Primera_Batalla_de_Lamia Migas_con_chocolate Microrregión_del_Seridó_Occidental_Paraibano Medio_ambiente_de_la_Región_de_Murcia Real_Academia_de_Ciencias_Exactas_Físicas_Químicas_y_Naturales_de_Zaragoza Luiza_Erundina Maria_Soraya_Saenz_de_Santamaria Mammillaria_fraileana Puerto_del_Rosario_(Las_Palmas) Melo_figari Los_Doodlebops Los_Protocolos_de_los_Sabios_de_Sion Pterodroma_hasitata Lonco_Pascual_Cona_ni_tuculpazungun_-_testimonio_de_un_cacique_mapuche

html map