Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Because_of_the_times Cepobaculum Barrio_Parque_Almirante_Irizar Borzicactus Carex_grossheimii Carl_Wilhelm_Kahlo Batara_coludo_canela Brou_(desambiguacion) Canton_de_Cazeres Baronía_de_Benasque Bandera_de_Guinea-Bisáu Bowen_Island_(Colombia_Britanica) Campeonato_Nacional_de_Rodeo_de_1984 Campeonato_europeo_de_luge Campeonato_de_Futbol_Playa_de_Oceanía_2007 Cafe_Escocés Campillo_de_Dueñas_(Guadalajara) Campagna_(Italia) C._I._E._A. Centro_Nobel Carlos_Canzani Cercanias_Renfe_San_Sebastián Casa_real_de_los_noldor Cancillería_de_la_Republica_del_Perú Biocrón_(paleontología) Balon_(química) Burgo_de_Osma-Ciudad_de_Osma_(Soria) Carlos_Berjano_Fernández-Banciella Calle_181_(linea_de_la_8ª_Avenida) Blenamiboá Cerezo_de_abajo Carrascal_del_obispo Biatora_toensbergii Bandera_Marina_de_Cudeyo-Gran_Premio_Dynasol Batará_crestinegro Bachiniva_(municipio) Castellanos_de_Castro_(Burgos) Bombardeo_de_Hamas_sobre_Israel_de_2008 Burthecourt-aux-Chenes C_713 Bye_Bye_Love_(película) Call_of_Duty_4:_Modern_Warfare Centro_histórico_de_San_José_de_Maipo Bartolome_salva-vidal Belle_Rive Calliaspidia Cantinelas_a_mi_noentender Caucalis_helvetica Baños_arabes_de_santa_maria_(cordoba) Bbc_food Cascabelillos Cerro_Santana Basurto_(euskotran) Campeonato_Uruguayo_de_Futbol_1952 Campeonato_Sub-20_de_la_Concacaf_de_2011

html map