Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem http://www.metalla.ta-przerwa.mazowsze.pl mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych http://www.praesidium.ta-przerwa.mazowsze.pl sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej http://www.versus.ta-przerwa.mazowsze.pl parmezanem).

Van_Helsing Confederation_paysanne Albert_Abraham Chelsea_(Míchigan) Wu_Túnan YLW Willadingen Wolverine_Lake Acebuches_(El_Pinar) Zhongguancun Aeropuerto_Internacional_Marco_Polo_de_Venecia Checy Vuelta_al_algarve Vs_19 Clarias_theodorae Club_Atlético_Paso Aegina Clópsido Contraccion_auricular_prematura Condado_de_Ashland Vinaros_/_Vinaroz Coiffy-le-Haut Viborón Civrieux-d'Azergues Aaron_Burr Condado_de_Rains Acebiño Wafelijzerpolitiek Valdespino_Vaca Afterpop Comisiones_delegadas_del_Gobierno Varilla Adrian_"Dargelos"_Rodríguez Administración_de_Tecnologías_de_Información Chris_Slade Clasificación_de_CAF_para_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_de_1986 Clohars_Carnoet Condado_de_Tolland_(Connecticut) Vassar_College Wildemaniodoxa YF-23_Black_Widow_II Aggayú_Sola Complexión_(retórica) Acta_de_derechos_civiles_de_1871 Cine_de_los_Estados_Unidos Cheriva Wuchiapingiense Wien_Kurhalle_2_Juli_2001 Acuerdos_de_locarno Wonderland_(película) Voces_de_un_mundo_distante Alacant_Alicante_(provincia) Vilfa_linearis Whinburgh_and_Westfield Zonitis_nigroapicata

html map