Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

México_(Filipinas) Porfirio_Jimenez Podokesaurus Phyllarthus Nigel_Farage Parque_nacional_Bosque_Fray_Jorge Nick_Hannah P_H_Davis Nolay_(Nievre) Ollie_Johnson_(baloncestista_1949) Objeto_Messier_numero_15 Partisanos_de_Bielski Postdata_(banda) PIM_Xtreme Plato_principal Músculo_cigomatico_mayor Nilsa_Monte_Garcia Playas_de_la_Tortuga_Ormara Olla_express Panellus_acerosus Pleurothallis_biglandulosa Pardamaza Ophrys_sphegodes_ssp_lunulata Paul_McShane_(futbolista) Pauli_Toivonen NC Pembroke_College Plano_temporal_de_narración_(sonido) Osteochilus_salsburyi Peleno Oides_sumatrensis Pacará_(Salta) Pedro_Jose_Triest Nuevos_Movimientos_Religiosos_(NMR) Occhieppo_Superiore Plataforma_central Piqueriopsis_michoacana PR_CINE Operador_binario Nain_II Phoenix_Union_High_School_District Patatas_en_escabeche Pelecipodos Philippe_Joseph_Henri_Lemaire Nemognatha_notaticeps Particula_japonesa Pinus_minor Oides_postica Palomera Nissoria Piotr_Samoilenko Ovation_Press Peru_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Londres_1948 Noto Neo-tomista

html map