Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Condado_de_Harding_(desambiguación) Club_El_Country Ventosidad_vaginal Vuelta_en_un_dia_(análisis_bursátil) Alectoroctonum_caracasanum Abisinio_gato Acuerdo_de_Ginebra Adolfo_Pérez_Marañón Vía_Complutense Volcán_Yellowstone Consolida_pubescens_var._loscosii Abadia_de_Farfa Abierto_coordenado Compsanthus Chiho_Saito Villa_Cuauhtemoc,_Centla Abdala_Faye A_59 Viscolátex Vladimir_Atlasov Ciudad_de_Langley_(Columbia_Británica) Abadía_de_Landevennec Confederación_Sindical_Solidaridad_Obrera Vía_Julia West_Line_(Misuri) Civilización_pre-islámica Chiapas_FC Vladimir_Morozov_(1940) Accidente_del_Yak-42_en_Rusia Accademia_musicale_chigiana Clemens_Baeumker Zuid_Para William_Cornell_Greene Cojáyar Agatharchides Comite_de_empresa Winston_Churchill Vanishine AS_CDE-Colas Acanthopanax_senticosus WM_II Zjódólfur_de_Hvini Colchicum_turcicum_subsp._pannonicum Alan_Brazil Wolfgang_Larrazábal Aeroflot-Don Cianuracion Chiconcuautla Composición_del_Gobierno_de_Espana_(II_Legislatura) Colo_Colo-Universidad_de_Chile Codero_lechal Chaviaes Winex Clausula_compromisoria Coin_sur-Seille

html map