Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Chlorogalaceae Víctor_Garza Chequilla_(Guadalajara) Valle_de_Cerrato Club_Atletico_Piraña Clio_(revista) Volkstaat Circuit_Festival APG-82 Yevgeni_Polivanov Cohete_de_multiples_fases A_14_patiño Valerianella_fusiformis Abu_Bakr_Yahya_al_Ğazzār_as-Saraqustī Where_Did_You_Sleep_Last_Night Comitato_Olimpico_Nazionale_Italiano Cine_Catalan Walter_Horacio_Peralta_Saracho Volveras_(cancion) Valle_Azul Chionanthus_latifolius Watkin_Tudor_Jones Xuso_Jones Abu_l-Walid_Hišan_ibn_Ahmad_al_Kinanī_Al-Waqašī Chatillon-lès-Sons Z_Special_Unit Condado_de_Võru Aconcagua_(Chile) Compañia_francesa_de_las_Indias_Orientales Ybytymi_(Cerro) Vladimir_Kozlov Aida_(campo_de_refugiados) Administración_Nacional_de_la_Seguridad_Social_(Argentina) Cobertura_sanitaria Al-Marsad XimoTébar Alan_Weisman Cla_Biert Vamos_a_vivir_mejor Constitución_de_Apatzingán Vicente_Alda_y_Sancho Columbia_(Maryland) Zuider_Zee Victorio_Macho Xiphidiopicus_percussus Alagon Consejo_Empresarial_Mundial_para_el_Desarrollo_Sostenible Valle_del_Cagayán Clásico_de_Occidente Viroide Varouville Administracion_apostolica Zerkausia Yucca_Mountain Condado_de_Cheyenne_(Kansas)

html map