Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Siete_almas The_Migthy_Avengers Sceloporus_gadoviae Sheffield_Sharks Superioridad_aerea Sombras_de_Guerra:_La_Guerra_Civil_Espanola Tirana_(desambiguación) Theta_Canis_Majoris Tickets_for_a_Prayer_Wheel Segunda_Insurrección_Serbia Tango_de_finlandia Speta The_Fletcher_School_of_Law_and_Diplomacy Saint_Andeol-de-Clerguemort Telenovela_rosa Sergei_Sobolev Segunda_Division_de_Espana_1947/48 Segunda_división_brasileña Sainte-Ramée San_Sebastiano_Curone Sixalix Shinji_Maki Termometro_de_globo Saint_Martin_de_la_Cluze Sistema_Cutzamala Sexo_en_la_publicidad Segundo_(unidad_de_tiempo) Tirpitzia Solidago_lepida Società_Anonima_Fabbrica_Italiana_Automobili_di_Torino Sintesis_del_ester_acetoacetico Thung_Khru Semur_en_Vallon Sérempuy Scleronema_minutum Tolstói San_Pelagio San_Juan_Bautista_(Leonardo) Teoría_de_la_construccion_de_la_tercera_cultura Saed_el_Harrak Siempreviva_nevadense Slobodan_Šijan Sponia_sinensis Sarteneja Son Segunda_batalla_de_Tucson Sovetsk_(óblast_de_Kírov) Temporada_2000_del_Campeonato_Mexicano_de_Rally Spatuloricaria_fimbriata Style Tiji Tower_Records_Japan_Inc. Torneo_de_Múnich T_P.G. Saint-Martin-sur-le-Pré

html map