Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Mohammedan_S._C._Kolkata Grynocharis_pubescens Guapos_de_leyenda._Los_hombres_mas_bellos_del_cine Apeadero_de_Mala Hannibal_el_origen_del_mal_(pelicula) Gris_de_Davy Artemisia_forwoodii_var._calvens Aulo_Cornelio_Coso_(consul_343_a._C.) Homosexualidad_en_Ecuador Movimiento_humanista_de_ecuador Höh Arpophylluum_cardinale Monodelphis_dimidiata Astudillo_(Palencia) Aptenodytes Arbutus_andrachne_var._angutiserrata Aristide_Cavaille-Coll Analisis_de_contenido Asociacion_Gremial_de_Trabajadores_del_Subterraneo_y_Premetro Mineral_Point_(condado_de_Iowa,_Wisconsin) Hypostomus_punctatus Andalus_Líneas_Aéreas IP5_(L'Ile_aux_pachydermes) Montserrat_Colldeforns Hassar_orestis Mortadelo_y_Filemón_-_20_000_leguas_de_viaje_sibilino Monzón_(Huesca) Guerra_ruso-turca_(1787–1792) IMI_Uzi Anoura_caudifer Grupo_Financiero_Multiva Historia_Europea AntikraciA Guerra_Iran-Iraq Av._Entre_Ríos Armas_de_destrucción_masiva_en_Rusia Guerra_civil_española_en_el_Pais_Vasco Andrés_Cortés_Aguilar I_Sínodo_de_Santiago_de_Chile Hubert_Birgels Ancoras Atica Monumentos_barrocos_de_zaragoza Hueso_pubiano Angeles_caidos Antigua_Audiencia_de_Villanueva_de_Córdoba Monasterio_de_Santo_Sepulcro_de_Palera Gundelia Monjita_culiblanca Archibebe_patigualdo_grande Molins-sur-Aube Historia_de_la_Republica_Romana_tardía Multitouch Historia_de_la_Unión_Europea Heridas

html map