Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Francois_Abadie Estándar_de_jerarquía_del_sistema_de_archivos Elecciones_autonómicas_gallegas_de_1989 Elecciones_de_Burgenland_(1964) Flavia_Palmiero Electro_dance Epidendrum_durum_var._parviflorum Epítome_de_Tito_Livio Estación_de_Segur_de_Calafell Embasaurus El_Espino_(Soria) Factorización_de_matrices Enrique_Torres_(escritor) Epullion Festival_Nacional_de_Folclore_de_Cosquín Empresa_de_los_ferrocarriles_del_estado FOX_Broadcasting_Company_Espana Eusebio_de_nicomedia El_fantasma_de_la_opera_(pelicula_de_1943) Estresante Estación_Rivadavia Fast_&_Furious_6 Festuca_decolorans El_Partenon Ejército_Confederado_Peru-Boliviano Escala_de_Pauling Escritura_japonesa Euschemoninae Epidemiología_de_la_esclerosis_multiple_en_Espana Estela_de_Madrid Flora_van_Nederlandsch_Indië Enumeratio_Stirpium_Transsilvaniae El_tránsito_de_la_Virgen El_Chorrillo_(playa) Estacion_de_Placa_de_Maragall Efecto_phi Emperador_Zhezong_de_Song Felis_concolor_bangsi Ermita_de_San_Roque_(Seron_de_Nagima) Federación_de_Entidades_Religiosas_Evangélicas_de_Espana Eduard_Maria_Balcells Esfera_de_Dyson Estacion_de_Plaza_de_la_Marina Ente_Publico_Radiotelevision_Espanola Faro_Morro_Nuevo Entelea Estadios_de_fútbol_de_Escocia Esper Fort_Cobb_(Oklahoma) Expedicion_Botanica_al_Virreinato_del_Peru Eduardo_Garcia_Maroto Espacios_naturales_protegidos_de_la_comunidad_valenciana Escuela_San_Alfonso Fideo_de_carro Estación_de_Barakaldo_(Cercanías_Bilbao)

html map