Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Manuel_F._Ochoa Miles_Buchanan Psébiides Pseudopilocereus_pentaedrophorus Melfina Michał_Żymierski Lust_for_Life_(álbum) Que_es_tcp/ip Pray_(Italia) Metodo_de_Cramer Prospero_Garcia Lope_Fernández_Martínez_de_Ribera RegioExpress Luno Marga_Romero_Lorenzo Rascal_el_mapache Punta_los_abades Luis_II_de_Flandes Metilación_de_Purdie Maria_Antonia_Berger Melozone_albicollis Regimiento_de_Infantería_Mallorca_n.º_13 Grandes_terremotos_del_mundo Mauritania_Airways Quinta_(intervalo) Mammillaria_applanata Marquéglise Lleísmo Marques_de_Villa_Palma_de_Encalada Lucio_Julio_César_(procuestor_46_a._C.) Martin_Saint-Pierre Logan_Lerman Lucien Mahō_no_Tenshi_Creamy_Mami R_O_U Gran_Premio_de_Fráncfort Línea_M2_(Metro_de_Bucarest) Marpesia Rafael_Frontaura Rachael_Taylor Región_económica_del_Centro_Chernozem Gordo_blanco Redia Primera_División_de_España_1981_82 Línea_C-2_(Cercanías_Malaga) Prision_de_Cherche-midi Goussainville_(Valle_del_Oise) Maria_Jesús_Rosa_Duran Rafael_Velarde Microrregiao_de_Santa_Quiteria Pseudomusonia_rapax Pterigotos Reacción_de_Frankland-Duppa Péter_Balázs Manuel_Rodriguez_Manolete

html map