Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Ipe Leda_con_el_cisne Jésera Jonathan_Bachini Keeper_of_the_reaper Inundaciones Laura_Gozalves_Pamplona Jose_Eusebio_Otálora Ley_Orgánica_de_Transferencias_Complementarias_a_Canarias Lestignathina Jewel_(cancion) Ligne Lamprolabus_bispinosus La_Casa_de_la_risa Leptodactylus_lineatus Jaraíz_de_la_Vera_(Caceres) Leight. José_Rafael_Piculin_Ortiz Lacabarède La_Nitteti_(Pavesi) Kirsti_Sparboe Kill_Bill_Vol_1 Liga_Naţională_de_hochei Jesus_Caldera_Sanchez-Capitan Juan_Jambre Juan_Fleitas La_Asunción_de_Santa_María Juegos_Panafricanos_de_1973 Karoli_Lwanga Krugman Le_Perréon Kitty_Girls Juan_Manuel_Galvez Jose_Roberto_da_Silva_Junior Leopoldo_Laussat_Christiern Instituto_Geografico_Militar_de_la_República_Argentina José_Elosegui La_Mancha_del_Jucar_Centro Jose_Hernandez_Gonzalez John_Bromfield Kañevsky Kaotiko Jean_Marie_Joseph_Ingres Jose_María_Angelat Jean-Jacques_Goldman Isla_Seymour_Norte Julian_Gollop Intérpretes_de_contrabajo Juego_de_beber Jet_Konnect La_edad_de_oro Ishizuchi_yama Latiaxis_babelis LAFSA Johnny_Wanna_Live

html map