Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Yamila_Diaz_Rahi Weare_(Nuevo_Hampshire) Wallowa Vernoux_en_Gatine Adolphe_Stoeber Zygopetalum_pedicellatum Chianthemum_graecum Alchita Coeficiente_de_extincion Varys Vaishnavi Agro_ecologia Contagio_electoral Cloud_Lake_(Florida) Violante_Beatriz_de_Baviera Wikipedia_en_bajo_sorabo Conmutacion_(derecho) Cofradia_de_Nuestra_Señora_de_la_Soledad Wagga_Wagga Adán_y_Eva,_la_primera_historia_de_amor Ven_pongal Volta_Negro Colombiers_(Vienne) Vic_Perrin AURYN Cinturón_biblico A_Guarda Yasko Colectivo_(Transporte) Zimapán Conectividad_algebraica Vittorio_Taviani Ahmed_Rushdi Vladimir_Andreev Warren_(Texas) Vicente_I_Gonzaga Aeropuerto_de_Jabarovsk_Novy Comisión_Nacional_por_el_Derecho_a_la_Identidad Chvizhepse Zob_Ahan_Basketball_Club Concierto_para_piano_n_4_(Prokofiev) Cianhidrina Condado_de_Cowley Comunidad_de_Wikipedia Advanced_Systems_Format Venus_de_Medici Vitrea_inae Acta_Albertina_Ratisb. Compania_de_Niassa Zargatona Conspiracion_del_Grupo_Bilderberg Condado_de_Valencia_de_Don_Juan AeroHonduras Cogombro_amerch Vallcebre

html map